Mini bmx pyörät halvalla löytyvät helposti pyöräliikkeistä ja verkkokaupoista. Mutta mitä iloa on ostaa tavanomaista pienempi BMX-pyörä? Mitä BMX-pyörällä edes voi tehdä? Tässä kirjoituksessa tutustumme BMX-pyörien syntyhistoriaan ja niiden mahdollisuuksiin. Vasta muutama vuosikymmen sitten kehitetty BMX-pyörä on kevyt kilpa- ja temppupyörä, jonka suosio on pitänyt pintansa jo kauan. Kevyen teräsrunkonsa ansiosta pyörä on helposti manipuloitavissa, muttei erityisen tukeva, joten jäykkänivelisen mummon kauppakassiksi siitä ei oikein ole.

BMX-pyörät ovatkin erityisesti nuorison suosiossa. BMX-harrastajien ja ammattilaisten kilpailuja on myös useampaa lajia. Kilpailuympäristötkin vaihtelevat lajista toiseen. Osassa lajeista mitataan nopeutta, osassa luovuutta ja osassa ketteryyttä. Ne, joille täysikokoinen pyörä on turhan iso, voivat hankkia mini bmx pyörät halvalla, pienempi pyörä kun on täysikokoista halvempi. Seuraavaksi perehdymme BMX:n historiaan ja ominaispiirteisiin, pitäkää lujasti kiinni!

    MiniBMX-pyörä sopii metsään, kadulle ja rampille

Mini bmx pyörät halvalla kiinnostavat monia, vaikka pyörätyyppi on suhteellisen nuori keksintö. Kiinnostavaa on se, että BMX ei syntynyt tuotesuunnittelijan pöydällä, vaan moottoriurheilua harrastavien sivuprojektina. 60-luvulla kalifornialainen nuoriso-ohjaaja Ron Mackler alkoi rakentaa motorcross-buumin innoittamana ohjaamiensa nuorten kanssa samanlaisia kilparatoja kuin moottoriurheilulajeissa. Nämä kilpa-ajot käytiin kuitenkin paksurenkaisilla pyörillä. Laji sai pikkuhiljaa tuulta alleen ja levisi ympäri Kaliforniaa ja laajemmallekin. Pian rata-ajolla oli omat lajiliitot ja isoja kilpailuja, joten laji oli tullut jäädäkseen. Nuoret alkoivat myös tosissaan käyttää pyöriä temppujen tekemiseen, mikä johti aivan uudenlaisten kilpailumuotojen vakiintumiseen. Lajin alkuaikoina kilpailijat ja harrastajat tuunasivat pyöriään itse, varsinaiset BMX-pyörät tulivat markkinoille vasta 70-luvulla. BMX-pyörän leimaavin ominaisuus on, että se on pienempi kuin perinteinen polkupyörä. BMX-pyörässä on 20 tuuman renkaat. Jos aiot ostaa mini bmx pyörät halvalla, kannattaa muistaa että vielä pienemmässä mini-BMX:ssä renkaat ovat 16-tuumaiset.

    BMX-pyörät on suunniteltu kilpa-ajoon ja temppuihin, joten niiden muotokehitys pyrkii vastaamaan parhaiten näihin tarpeisiin. BMX-pyörissä ei yleensä ole jalkajarruja, joten käsijarrut ovat kulumisen ehkäisemiseksi vankkaa tekoa. Pyörissä ei myöskään ole vaihteita eikä jousituksia. Runko on valmistettu teräksestä tai alumiinista ja se on timantin muotoinen tuplakolmio-runko. BMX-pyörän tanko on tavallista korkeampi, 6–8,5 tuumaa, mutta sen kannatin on lyhyt, noin 50 mm. BMX-pyörissä on paljon jyrkemmät kulmat kuin keskivertopyörässä ja lisäksi lyhyt, yleensä 15-tuumainen takahaarukka. Niissä on myös jyrkkä ohjauskulma. Freestylepyörissä se voi olla jopa 75 astetta. BMX-pyöriin kuuluu olennaisena ominaisuutena gyro, joka on laakeroitu levy, johon jarruvaijerit on kiinnitetty. Gyron ansiosta pyörän tankoa voi kiertää ilman että pyörän vaijerit sotkeutuvat. Mini bmx pyörät halvalla voi ostaa vaikka huutonetistä nuorelle vauhdikkaaksi menopeliksi.

    BMX-kilpailut tarjoavat temppuja, maasto- ja kaupunkiajoa

 

    Mini bmx pyörät halvalla käyvät myös BMX-pyörien kilpasarjoihin. Kilpailuja ja samalla harrastuksen alatyyppejä tunnetaan virallisesti useita. Niistä racing on lähimpänä alkuperäistä motorcross-tyyppisellä radalla käytävää kilpa-ajoa. Dirt tai dirtti puolestaan on hieman kuin estejuoksu tai -ratsastus. Radalle on saatettu rakentaa ramppeja tai hyppyreitä. Ramppia puolestaan kisataan nimensä mukaisesti U-kirjaimen muotoisella rampilla, jolla voi tehdä vaikka voltteja. Street on nimensä mukaisesti kadulla ja muissa kaupunkiympäristössä toteutettua ajoa ja paikalla jo olevien elementtien kanssa taiteilua, kuin parkouria pyörän kanssa. Flätti taas on tasaisella asfaltilla harjoitettua tasapainoilua ja muuta temppuilua, flättipyörissä on välillä akselien päissä putket erilaisten pomppujen tai muiden stunttien tekoon. Kaiken kaikkiaan BMX-pyöräilijälle avautuu harrastuksen myötä paljon mahdollisuuksia, kun omaa osaamista voi kehittää niin kilpa-ajon kuin temppuesitysten parissa. Pyörä sopii ajettavaksi niin maalle kuin kaupunkiinkin. BMX:n kehitti vieläpä joukko nuoria ja heidän ohjaajansa. On vaikea tehdä urheilulajista yhtään katu-uskottavampaa